Het bespannen van een tennisracket is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je tennisracket en kan de prestaties van het racket beïnvloeden. Het bespannen van een tennisracket kan worden gedaan door een professional, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen als je de juiste gereedschappen en techniek hebt.

Hoe bespan je een tennisracket?

Hier zijn de basisstappen voor het bespannen van een tennisracket:

  1. Verwijder de oude snaren: Gebruik een snarenknipper om de oude snaren te verwijderen en maak het racket schoon.
  2. Kies de juiste snaar en spanning: Er zijn veel soorten snaren beschikbaar die allemaal verschillende prestatiekenmerken hebben, dus kies een snaar die past bij jouw speelstijl en niveau. De meeste tennisrackets hebben een aanbevolen spanning bereik dat is bedrukt op het frame. Kies de spanning die bij jouw speelstijl past.
  3. Bevestig de snaar: Begin met het bevestigen van de snaar aan de onderkant van het racket. Span de snaar vervolgens op met behulp van een bespanmachine en bevestig de snaar aan de bovenkant van het racket.
  4. Pas de spanning aan: Zorg ervoor dat de snaar op de juiste spanning staat door deze te meten met een snarenmeter. Pas de spanning aan indien nodig.
  5. Knip de overtollige snaar af: Gebruik de snarenknipper om de overtollige snaar af te knippen.
  6. Bevestig de stukjes plastic: Plaats de stukjes plastic aan de zijkanten van het racket om te voorkomen dat de snaar het frame beschadigt.

Het bespannen van een tennisracket vergt wat oefening en precisie. Als je het nog nooit hebt gedaan, kan het verstandig zijn om het eerst door een professional te laten doen. Als je echter geïnteresseerd bent in het leren bespannen van je eigen racket, zijn er veel tutorials en handleidingen online beschikbaar om je te helpen.

Hoe vaak moet je opnieuw bespannen?

Hoe vaak een tennisracket opnieuw moet worden bespannen, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak het racket wordt gebruikt, de intensiteit van het spel en de speelstijl van de speler. Over het algemeen wordt aanbevolen om een tennisracket minstens één keer per jaar opnieuw te laten bespannen, zelfs als het niet veel wordt gebruikt.

Als je regelmatig speelt, is het verstandig om het racket vaker opnieuw te laten bespannen, bijvoorbeeld om de 50 speeluren. Dit komt omdat de spanning van de snaren langzaam afneemt naarmate het racket vaker wordt gebruikt, waardoor de prestaties van het racket verminderen. Als de snaren te los zitten, kan dit ook leiden tot extra slijtage aan het frame van het racket. Over het algemeen kun je aanhouden:

  • 1 keer per week spelen: jaarlijks bespanning vervangen
  • 2 keer per week spelen: 2 a 3 keer per jaar bespanning vervangen
  • 3 k eer per week spelen: eens per kwartaal opnieuw bespannen

Als je een wedstrijd of toernooi speelt, is het verstandig om je racket kort voor het evenement opnieuw te laten bespannen, zodat je kunt spelen met optimale prestaties.

Het is belangrijk om je racket opnieuw te laten bespannen door een professional die ervaring heeft met het bespannen van tennisrackets. Een professionele bespanning kan de prestaties van het racket verbeteren en de levensduur van het racket verlengen.